Civilkurage

Jag tänker så på gårdagens ”Dokument Inifrån”.

En ung tjej tillbringar år i samtal på BUP. Under dessa år havererar skolgången och hon mår sämre, inte bättre. Efter flera år får hon så äntligen hjälp. Med en metod som har visat sig effektiv och som har funnits hela tiden, under alla år.

Samtidigt säger en av de mest tongivande i landet att det fortfarande har stor betydelse på vilket BUP man hamnar och vem man träffar där. Vissa ovetenskapliga metoder finns kvar i riktlinjer för att man ”kompromissat”.

Några dagar tidigare granskar Kaliber Läkemedelsverket. I programmet framkommer att anställda ses som obekväma när de vill följa upp möjliga risker i samband med ett nytt vaccin. Experten Rebecca Chandler slutar i protest.

Människor som arbetar med andra människors liv är anställda för deras skull. Ibland inkluderar det arbetet att våga vara obekväm och inte kompromissa.

Biverkningsrapporteringar och krav på bättre säkerhetsuppföljningar kom för övrigt till i sviterna efter Neurosedynskandalen. USA drabbades inte lika hårt av den som Europa. Anledningen till det var att Frances Oldham Kelsey, en av handläggarna på FDA (den myndighet som granskar läkemedel i USA) stod på sig. Det har hon tackats för i efterhand.

Den unga tjej som medverkade i Dokument Inifrån ska nu försöka ta igen sina förlorade år. Om någon på BUP hade satt ner foten långt tidigare och sagt att detta som vi gör nu finns det inte stöd för, låt oss istället använda en metod som har visat effekt, då skulle hon ha haft en annan slags barndom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s