P-pillren får din kvinnlighet att framträda

Jag vet inte hur många gånger jag har läst eller hört följande:

”ADHD-medicinen gör så att de autistiska dragen framträder tydligare.”

Varje gång blir jag lika arg. Men att invända när någon säger så här är svårt av många anledningar. Diskussioner om just ADHD-medicin riskerar att bli så polariserade. Det finns fortfarande människor som tycker att ADHD inte finns. Det finns människor som tror att ADHD-medicin är knark. Och på andra sidan finns människor som är så vana att möta dessa fördomar att de inte orkar höra ett enda ord till om att medicin inte i alla lägen är det bästa.

Inte alla barn har enbart ADHD. Många har utöver ADHD även autism, ångest, tvång, tics, depression. Några får kanske i framtiden tillkommande diagnoser som bipolär sjukdom.

Det behöver inte alls vara så att medicinen genom att dämpa ADHD-symtomen får de autistiska dragen att framträda tydligare. Det kan vara så.

Men det kan också vara så att dosen är för hög eller för låg, att medicinen går ur kroppen för snabbt eller för långsamt. Det kan vara så att det inte är rätt medicin. Det finns idag flera olika sorter, inte bara olika varianter av metylfenidat. Det kan vara så att medicinen behöver kombineras med annan medicin. Och i vissa fall kan det vara så att medicin inte fungerar just nu. Kanske en annan gång. Kanske behövs en kompletterande utredning först?

Jag har aldrig någonsin hört någon enda människa säga till mig eller någon annan tjej som äter p-piller och som upplever biverkningar såsom gråtmildhet, nedstämdhet eller annan humörpåverkan:

”P-pillren gör så att din kvinnlighet blir mer framträdande.”

Nej, de säger sannolikt, byt medicin. Prova något annat. Så där ska du inte behöva må.

Att få utbrott många gånger om dagen, att bli nedstämd eller ilsken är inte att vara autistisk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s