Det är så de håller oss sysselsatta – med trams

Det här inlägget har egentligen inte med autism eller adhd att göra. Kanske har det med oss mammor att göra? Ibland kan det kännas som att vi går på knäna lite överallt. Både utanför och i hemmen. Var det någon som sa att det är 2015? Många av oss kan inte hålla oss kvar på arbetsmarknaden. Vi som är där simmar för att hålla oss över vattenytan. Och nej, jag är ingen manshatare. Jag ogillar inte ens LOL. Och ja, jag raljerar. Ibland får man det. Heja alla fantastiska mammor, på och utanför arbetsmarknaden.

I min mormors generation blev kvinnorna hemmafruar eller sekreterare. I min mammas generation blev de sjuksköterskor och lärare. Och här är vi nu, nästa generation kvinnor. Allt som männen blev kunde vi bli, trodde vi. Makten och härligheten, allt låg för våra fötter. Men där kvinnorna kliver in, kliver makten ut.

Nittonhundratalets första hälft. Bondesamhälle i upplösning, kvinnor dras mot städerna, mot nya möjligheter. Genast instiftas lösdriverilagen. Kvinnor får inte skräpa omkring hur som helst utan arbete. Ett fåtal blir sekreterare. De flesta blir hemmafruar. Många hamnar i olycka. Hemmens forskningsinstitut, HFI, skickas ut i fyrtiotalshemmen för att mäta och dokumentera hur lång tid kvinnorna tar på sig när de utför sina sysslor – i hemmen.

Nästa generation. Lärare, sjuksköterskor, kvinnor med utbildning. Inte längre någons sekreterare, inte längre någons hemmafru. Men framtidsyrken förvandlas i generation efter generation. Lönerna sjunker så snart kvinnorna kliver in. Nu är det lärarna och sjuksköterskorna som tvingas dokumentera, svara i telefon, notera sin tid och andras resultat noga och på många koder. Hur ska cheferna, läkarna och rektorerna annars veta att de inte slarvar med jobbet?

Vi kvinnor väljer återigen andra vägar än våra mammor. Nu blir vi läkare istället för sjuksköterskor, rektorer istället för lärare.

Männen väljer något enkelt bara. De blir ekonomer. Ekonomerna hittar på NPM, New Public Management. Ett fiffigt slags påhittat arbete som går ut på att allt kan och ska mätas, ofta mer än en gång, på mer än en blankett. Förkortningen är ny, kontrollerandet är sig likt. Ekonomerna tvingar rektorerna och läkarna att rapportera till dem.

Framtidens kvinnor vill fortfarande bli något, bara inte läkare, rektorer eller forskare. Kanske vill de bli ekonomer?

Framtidens män vill inte bli någonting. De kan knappt läsa längre. De är helt upptagna med att spela LOL och WOW, League of Legend, World of Warcraft.

Så här kommer det att låta på de framtida anställningsintervjuerna:

”Jag är en level hundra ”death knight”. Jag leder ett av de mest respekterade raidguilden på min server.”

”Dina egenskaper är attraktiva för oss. För att leda verksamheten i en stor onlinegemenskap krävs att du är strukturerad och har god ledarskapsförmåga. Du har antagligen ett stort kontaktnät som du vårdar relationerna inom. Välkommen i gänget, grabben.”

Strax hittar skypekompisarna på en ny förkortning, PPMPM eller QPQW. De krafsar ihop ett dokument som säger att ekonomkvinnorna måste ta hand om hela skiten och hålla dem ständigt uppdaterade via Skype. Sedan behöver de inte ens hasa sig in på kontoren längre. Istället jobbar de på distans (läs ”dygnar”).

De blir en slags hemmafruar, fast utan HFI och med sjukt bra betalt. HFI kommer tillbaka först i generationen därpå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s