”A town like Alice…”

En av de böcker som gjort stort intryck på mig i livet är ”A town like Alice” av Nevil Shute. Den filmades och blev känd i Sverige som ”Fem svarta höns”, en berättelse om brittiska kvinnliga krigsfångar under andra världskriget som vandrade över Malackahalvön och träffade på australiensiska manliga krigsfångar som hjälpte dem. Den var mycket romantisk av sorten att Jane och Joe riskerar livet för varandra. Några år senare läste jag boken som hade en mycket finare och djupare historia om vad som hände efter kriget när de båda upptäckte att den andre levde och letade rätt på varandra. Kärnan i historien är att Joe, som är förman på en gård utanför en gudsförgäten håla i the outback i Queensland, anser att det inte är en plats för en kvinna, kvinnor behöver a town like Alice (Springs). Jane vill inte att han ska ge upp sitt liv och leva olycklig med henne i Alice samtidigt som hon ser att han har rätt. Istället använder hon sina pengar för att förändra staden så att den blir en plats där även kvinnor kan leva ett gott liv.

Boken beskriver förstås en värld som inte finns längre, en värld där kvinnor behöver glassbarer för att må bra. Men ändå. Tanken slår mig ibland att det är bedrövligt att hela tiden det finns en kamp för våra barn att föra. Att jag önskar det fanns a town like Alice för våra familjer. Där Livet är lite enklare och Toleransen lite högre.

Där vuxna människor inte trakasserar personer med funktionshinder för att få dem att flytta. Där man inte pratar om att märknadsvärdet på villan sjunker om det byggs ett gruppboende. Där inte grannarna slutar hälsa när de förstår vilken sorts barn man har och inte heller hindrar sina barn att leka med ens egna. Där skolan ser barnen och de får bra verktyg och bra undervisning. Där du inte misstänks för att behandla dina barn illa när du söker hjälp inom LSS. Där barn inte omhändertas pga bristande kunskap hos socialen och inte placeras i jourhem som också saknar kunskap. Där inte du behöver misstänka att åtgärder inte genomförs för att det är brist på pengar.

Men den perfekta platsen finns nog inte utan det vi kan göra är att, liksom Jane, hitta ett ställe som har en bra basnivå och sen försöka omforma den platsen så att den blir a town like Alice för oss.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s