Ta bort ADHD-diagnos

Först har vi kämpat här hemma för att få vardagen att gå ihop. Vi har arbetat för att få till utredningar, och fått diagnoser för våra barn. Jag har alltid försvarat ADHD, för jag vet att det finns och existerar. Man kan inte ha den och sedan inte ha den. Därför hoppas jag inte detta inlägg kommer att användas mot den tesen.

Men när man har en diagnos, så skall ADHD vara ett funktionshinder. Det skall inverka negativt på ditt liv på så många delområden. Jag har grubblat fram och tillbaka, och kommit fram till att äldsta barnet inte längre uppfyller kraven för ADHD. Inte ens ADD. Tonåringen har dyslexi, och den diagnosen skall stå kvar. Dyslexin kan ju till en viss del ge upphov till liknande symptom. Och när hon fick sin diagnos, så uppfyllde hon även bokstavsdiagnosens kriterier.
Men hon klarar av sin vardag. Hon klarar av att planera, vara fokuserad, sköta skolarbetet och göra läxor. Skolresultaten är helt okej (påverkas till viss del av dyslexin och taskigt arbetsminne). Hon har vänner, en pojkvän till och med. Hon är inte impulsiv, men en dramadrottning är hon ju. Hon äter ingen medicin för sin ADHD.

Visst har hon ju drag och vissa beteenden, men det har alla människor. Och hon klarar sitt liv, hon är nöjd och glad. Så nu skall vi ta kontakt med Bup för att få diagnosen borttagen. Hoppas att det kommer att gå rätt smärtfritt. De gjorde nämligen själva samma slutsats förra hösten när de träffade oss. De avslutade kontakten med henne, och tyckte att hon växt från ADHD. Det har hon inte gjort, men hon har mognat och saknar de kritiska kriterier som krävs för diagnos.

Jag tror inte att detta kommer att hända med de andra barnen. För deras svårigheter har redan från början haft en helt annan kaliber. Vi kan ju inte ens dem utan medicin på veckoslut eller lov än så länge.

 

Jag kommer att uppdatera hur det blir med detta, och om vägen blir krokig eller rak.

 

Uppdatering 8.4.2014: Kontakt med BUP räckte. De sa att om man inga stora svårigheter har i sin vardag, så har man inget funktionshinder (eller har lärt sig leva med det).

Annonser

2 thoughts on “Ta bort ADHD-diagnos

  1. Hej jag är intresserad av hur det går i ärendet.
    Har själv en 20 årig son som pga sina diagnoser fått körkortet återkallat 2 år senare och nu vill ”ta bort” diagnoserna. Jag vet inte hur man går till väga eller om det ens är möjligt?

    • Hej, vi tog kontakt med BUP, då de gjort diagnosen. Och de konstaterade som vi, att om funktionshindret inte hindrar vardagen så är det inget funktionshinder. Så vi fick bort den. Så ta kontakt med den instans som gjort diagnosen. De kan vilja utreda igen, eller tar bort den omgående.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s