Dyslexi betyder alltid rödpenna

Med dyslexi (som också brukar kallas specifika läs- och skrivsvårigheter och drabbar 5-8% av skolbarn) avses en särskild typ av läs- och skrivsvårigheter, som utmärks av svårigheter med att läsa isolerade ord och att stava rätt. Ytterst handlar det om hur hjärnan lagrar och tolkar språkljud. Personer med dyslexi brukar ha svårt att uppfatta språkljud och ljudsekvenser, vilket leder till svårigheter att läsa och stava. Det är vanligt att personer med dyslexi också har problem med t ex arbetsminne och att lära sig saker genom rabbelinlärning.

Det finns en ärftlig komponent i dyslexi. Man räknar med att sannolikheten att ett barn, som har en förälder med dyslexidiagnos, kommer att födas med anlag för att utveckla dyslexi är ca 30 %. Kom dock ihåg att man inte ärver själva dyslexin, utan genetiska förutsättningar för att lära sig läsa och skriva. Den hjälp man får är avgörande för hur det faktiskt blir. Tidig och rätt typ av träning är viktig.

Idag finns många olika hjälpmedel som kan underlätta tillvaron för personer med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Vad som passar den enskilda individen, går dock inte att uttala sig om generellt. Det beror på behov, förutsättningar och situation. Utprovningen av läs- och skrivhjälpmedel bör vara lika personlig som en utprovning av tex glasögon.

Har man dyslexi innebär det att proven kantas av rödpennans framfart. Man har massor med skrivfel som drar av poäng och leder till sämre provresultat. Är också en knäck för självförtroendet.
Så när dottern fick diagnosen läs- och skrivsvårigheter tänkte jag att oj, vad skönt, nu får hon känna att hon lyckas i sitt första språkprov. Och det gjorde hon också, hon fick hela 40 poäng av 44 möjliga.
MEN, efter denna poängsättning hade rödpennan åter hittat fram, och där stod att provet bedömts på annorlunda sätt än andras. Vad är det med lärare, har de ett rödpennsberoende som kräver behandling? Kan vi inte ha ett separat papper där vi kommer överens om att beakta dyslexin i proven? Måste det skrivas ut varje gång dottern har ett prov?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s