Skall vi låsa in våra barn i en källare över sommaren?

Så länge barnen går i dagis, så kan man ju faktiskt ha barnen på daghemmet även över sommaren. Ja, barnen får ju givetvis ledigt när föräldrarna semestrar, men annars kan de få den vård de behöver.

När sedan barnen börjar skolan är det inte likadant. På skolloven och hela sommaren skall man ordna det för sitt barn. Situationen är klurig för många, som har barn i de nedre klasserna. Man engagerar nära och kära, släkt och bekanta, för att få det att gå ihop. Har man ett barn som har NPF, så blir situationen ännu knivigare. Man kan inte skicka dem på sommaraktiviter som ordnas eller vanliga läger, för det klarar de inte av.

Mor- och farföräldrar kanske orkar ta ett krävande barnbarn en dag eller två, man man kan inte kräva av dem att de skall orka en vecka eller till och med flera veckor.

På vintern kan barnet beviljas rätt till eftermiddagsverksamhet, även när barnet blir äldre. Just för att barnet med NPF inte klarar av att vara ensam hemma efter skolan.

Men när sommaren kommer, då skall barnen klara det. Eller föräldrarna lösa ekvationen. Om båda föräldrarna tar ut 4 veckor semester vardera vid olika tidpunkter, då täcker man åtta veckor. Men de resterande två veckorna då? Och detta innebär ju också att föräldrana inte får ”semestra” tillsammans med sina barn. Lägg sedan till det faktum, att det i flera npf-familjer krävs att det är två vuxna närvarande för att det skall fungera helt konkret. Och att  man då kanske inte kan tillgodose behoven som syskonen har för sommarrekreation.

Så vad skall vi göra? Låsa våra barn i en källare över sommaren? Eller har beslutsfattarna ett bättre förslag?

Annonser

3 thoughts on “Skall vi låsa in våra barn i en källare över sommaren?

  1. I ditt inlägg tar du upp att dela semestern…jag är ensam med tre…en med npf ett mellanbarn i nedre tonåren och en blivande 4 åring. Det går ihop men finns ingen tid eller ekonomi över till att göra något större eller att ens få någon timme egentid om den inte är när man borde sova.

    Men måste säga att vinkeln är bra…gäller alla! tack

    • Ja, nu är det så att jag är ensam med barnen halva tiden pga mannens arbete. Så jag vet vad det innebär. Lyfter hatten för dig svarta tavlan, som kämpar på.

  2. Fy det är så trist att sommarloven alltid ska behöva bli ett evigt pusslande och fixande 😦
    Vad skönt det vore om allt bara ”flöt” på och man kunde få ha en semester ihop hela familjen och slapp dela upp ledigheterna för att det ska bli så bra som det bara är möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s