Valfrihet i LSS?

Carema och andra bolag i omsorgssvängen är ju ofta i pressen och det ligger nära till hands att fundera över vilka man vill ha att göra med när det gäller omsorgen om ens barn eller nära anhörig.

Som jag förstått hittills finns det i princip fyra varianter på att få den typ av LSS-insats som vi har eller har haft:

  • via kommunen
  • via privat aktör
  • via brukarkooperativ (för personlig assistans)
  • i egen regi (för personlig assistans)

Min erfarenhet av de kommunala utförarna är att vi är en uppgift som ska lösas, en familj som ska vårdas. Det är inte vidare lockande…

De privata företagen såg mig som en vara och struntade i personalen. Vi fick hemkörda julgrupper och avlösaren ingenting. Det var tom så att när hen ringde till dem en gång så fanns hen inte i rullorna trots att hen jobbat flera år… Inte heller ok men bättre än alternativet.

Det är alternativen som finns för avlösare, för personlig assistans finns alternativen brukarkooperativ eller egen regi också.

Egen regi är knepigt eftersom i kölvattnet av de uppmärksammade bedrägerifallen är det inte tillåtet att anställa familjemedlemmar i egen regi. För såna som Sonen är det ju inte ett alternativ eftersom det finns en hel del tillfällen när bara mamma och pappa duger. Det kan bli bra när han är vuxen kanske men nu är set för omständligt med flera arbetsgivare i så fall.

Så det som blir kvar är brukarkooperativ. Det finns många olika profiler och storlekar på såna. En del inriktar sig tex på vuxna som själva arbetsleder, andra på dem som inte kan göra det.
I kooperativet är Sonen medlem och centralfigur, inte vi, inte assistenterna och inte nåns bankkonto på Cayman-öarna… Sonens behov och vilja är det centrala och vi rekryterar assistenter och leder verksamheten men har en formell arbetsgivare som hanterar praktiska saker.
Än så länge tror vi detta är det enda rätta för oss.

Det pågår en debatt om att avskaffa vinster i vården i samband med valet nästa höst. Tyvärr är det så enkelspårigt framställt i media att det låter som kooperativen inte finns med och att vi kommer bli intvingade i kommunal verksamhet på sikt. Det vore förödande och ett stort bakslag för intentionen om allas rätt att leva som de vill…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s