Syskon – hur gör man? – 1

Idag när jag rensade bland papper hittade jag en lapp från en kurs Pappan och jag gick på för flera år sen. Det handlade om syskon till funktionshindrade. Just den här lappen blev kvar eftersom det var det enda med bestående intryck. En lista med saker att tänka på som andra syskon skrivit från sina erfarenheter. Och jag tänker att den verkligen var tänkvärd och att vi försökt hjälpa lillebror enligt den. Så här gjorde vi.

Del 1. Prata om funktionshindret och orsaker.
Tydligen är det inte ovanligt att speciellt småsyskon inte vet speciellt mycket om funktionshindret eftersom när hen blir stor nog att börja undra så har resten av familjen vant sig och slutat prata om det. En del syskon pratade till och med om att de inte hade ett namn på funktionshindret eftersom ingen sagt nåt. Det kan ge enorma fantasier om vad som hänt och kommer att hända.

Vi började prata med Lillebror ungefär kring 4 mest för att det började bli saker som han borde kunna som han inte ansåg mödan värt att lära sig eftersom Sonen ju inte kunde eller behövde. Han behövde tid på sig att förstå att hans utveckling inte skulle se likadan ut, och likaså att förstå att hans storebror inte var riktigt som andra kompisars syskon. Det kan få lite roliga effekter att börja prata om det tidigt. Tex pratade Lillebror under lång tid om sin bror som artistisk, vilket inte var helt självklart för utomstående 🙂

Pojkarna gick ju på samma förskola så vi var aldrig oroliga för att de kompisarna skulle vara elaka eller knepiga med vare sig Sonen eller Lillebror. Däremot tänkte vi att Lillebrors kompisar i skolan eller andra ställen skulle kunna börja fundera och ställa frågor. Då måste han ju själv ha något att svara och slippa spekulera. Att kunna själv och ha lite bra svar på tal skulle göra honom mer immun mot eventuella elaka kommentarer framöver också tänkte vi.
Så vi pratade om vad autism är. Om varför man får det. Om huruvida Lillebror också har det. Om hur det blir för Sonen när han blir vuxen. Många saker som vi inte heller har svaren på men isallafall kan spekulera kring. Och inte minst, berätta att vi inte vet men att det alltid är ok att fråga och så försöker vi komma på svaren tillsammans.

Vi pratade många gånger. Ibland på sängkanten, ibland på promenader. Många gånger för att inte ge Lillebror för mycket att tänka på, men också för att något kunde hända som gav en ny aspekt som vi inte tänkt på.

Vi upptäckte också att Lillebror behövde tid att frigöra sig och t.ex. inse att han inte skulle gå i samma skola (specialskola) eller åka skoltaxi. När Sonen började skolan följde Lillebror med för att se hur det var där. Kanske för att med egna ögon se skillnaden. Och också få känna att han själv inte passade in bland de barnen även om Sonen gör det. Kanske gjorde det honom trygg i att Sonen har det bra i sin skola…

Ju äldre båda barnen blir ser vi också att deras ömsesidiga omsorg om varandra förändras. Sonen ser efter Lillebror så han inte kommer bort eller råkar illa ut, och Lillebror gör detsamma med sin storebror. Lillebror pratar ibland om hur det kommer att bli när han och Sonen blir vuxna. Och vem som ska hjälpa Sonen när han blir stor. Vid ett tillfälle nämnde jag att Lillebror ibland måste vara storebror istället, att han är den som kan mest och får hjälpa sin bror då. Det har bitit sig fast och är nog en rätt bra bild för Lillebror att ha.

 Framförallt värmer det mitt hjärta att se kärleken mellan barnen och att även om Lillebror kan vara trött på Sonen så är han stolt över honom. När Sonen vid enstaka tillfällen följer med till Lillebrors kaotiska skola för att hämta honom kommer Lillebror alltid springande för att ge honom en kram och berättar glatt för sina kompisar att detta är hans storebror.
Jag vet att det kommer andra dagar, att det blir knepigare när de blir äldre och skillnaderna märks med. Men det tar vi då.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s