Varför är media som prästens lilla kråka?

Prästens lilla kråka skulle ut och åka, ingen hade hon som körde.
Prästens lilla kråka skulle ut och åka, ingen hade hon som körde.
Än slank hon hit, och än slank hon dit, och än slank hon ner i diket.
Än slank hon hit, och än slank hon dit, och än slank hon ner i diket.

 

Allt började med att en lärare fått sparken för att hen hade knuffat ut en besvärlig elev som vägrat lyda ut ur matsalen.

Då började debatten om hur handfallna lärarna är, när de inga medel har att sätta upp mot trilskande ungdomar och barn. Så långt allt väl, de flesta av oss som har barn har insett att skolan inte riktigt ser ut som på vår tid. Att barnen inte har likadan respekt mot auktoriteter, att skolan är en rätt stökig plats. Så att vilja klargöra vad lärare kan och inte kan göra är något som saknats. Vad kan lärare göra när situationen blir ohållbar?

Men sedan börjar media (och de olika diskussionsgrupperna på nätet hakar på) halka lite hit. Man börjar diskutera varför det finns individer som inte alltid lyder. Man börjar undra varför lärarna över huvudtaget behöver hjälpmedel för att få bukt med ordningsproblemen. Det borde ju vara en självklarhet, att alla barn beter sig i skolan . Då börjar jag som NPF-förälder få ont i magen. För jag kan bara föreställa mig vad som kommer näst.

Och mycket riktigt: Den hetsiga diskussionen blossar upp: Varför skall skolan vara formad efter de stökiga barnen i skolan? Varför måste de lydiga barnen, som vill gå i skolan behöva stå ut med störande barn? Varför får barn, som inte passar in få ta så mycket plats?

Då börjar vi vara nära tankar om att alla inte är lika värda. Att de som inte passar in skall bort från skolan. Det faller ingen in, att dessa barn kanske inte har fått det stöd de behöver, och att skolan faktiskt är formad enligt de vanliga barnen? Att alla som inte fullständigt passar in så mosas på ett eller annat sätt?

Annonser

One thought on “Varför är media som prästens lilla kråka?

  1. Jag blir också så arg på den debatten! Man borde istället prata om hur vi kan hjälpa de ”stökiga” barnen så att även de får en bra skolgång! lärarutbildningen är under all kritik, och att det är ok att säga ”ta dem i örat så blir de nog spaka ska du se” det är bara fel fel fel fel! Björklund borde gå en dag i min sons skor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s