Hårt arbete

 

Jag har ett barn med Autism. Han är annorlunda, passar inte in. Därför jobbar jag och hans pappa hårt för att han ska lära sig saker som kommer naturligt för andra barn. Ibland får jag höra saker som ”men han verkar ju så normal” ”han måste ha väldigt lindrig autsim” ”det märks ju inte på honom att han har autsim” ”han går ju i vanlig skola, det kan väl inte vara så farligt?”. När jag får höra sådant känner jag väldigt blandade känslor. På ett plan blir jag så glad, att allt vårt jobb har gett resultat. Att de inte märker på honom hur annorlunda han är. På ett annat plan blir jag provocerad eftersom deras ord, visar på ett bagatelliserande av hans funktionshinder. Han har stora problem. Vi jobbar HÅRT för att få honom att verka normal. För hans funktionshinder kommer han alltid att få leva med, vår uppgift som förälder är att ge honom strategier för att lära sig att leva med det. Det är HÅRT arbete.

Att mitt barn verkar vara precis som alla andra är för att vi har tränat MÅNGA timmar på att han ska lära sig exakt det.  Senast idag tränade vi på vad man svarar när någon säger vilka snygga skor du har. Han svarade självsäkert, Ja, jag vet. Vi tränade sedan många gånger på att istället säga tack. Allt som faller sig naturligt för andra har vi tränat tränat och tränat på. Vi har tränat på vem man säger hej till och vem man inte gör det, vi har tränat på när man ska berätta vad man heter och när man inte ska göra det. Vi har tränat på ALLT! Till och med att man inte får pussa på en fin jacka på bussen, för att den var blommig och fin.  

Ibland önskar jag att han hade ett hinder som syntes på utsidan, Oftast är jag oerhört tacksam att det inte syns på honom. Ibland önskar jag att jag inte fått ett barn med funktionshinder. Ibland är jag tacksam över att jag har fått det, eftersom det gett mig så otroligt många nya erfarenheter och en ny syn på livet. ALLTID är jag tacksam att jag fått min vackra underbara son. Han är världens vackraste pojke. Med autism och allt.

Inget är enkelt. Allt är enkelt. Livet är komplext.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized av bridgewoman. Bokmärk permalänken.

Om bridgewoman

bridgewoman. För att jag är en kvinna som bygger broar. Att vara mamma till två barn, att jobba heltid, och samtidigt försöka vara kvinna och må bra, det kräver broar. Lägg till autism i ekvationen och du har en specialist på brobyggande.

One thought on “Hårt arbete

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s