Syskonkärlek

När vi för länge sedan bestämde oss för att skaffa ett syskon till vårt första barn var syftet enkelt: ett syskon att leka med och de skulle alltid ha varandra.
Inte visste vi då att syskonkärleken inte alltid skulle flöda. Inte visste vi då att det skulle innebära stora prövningar och uppoffringar att ha ett yngre syskon med svårigheter.
Vi såg bara framför oss hur roligt de skulle ha med varandra.
Nu blev det inte riktigt så…
Det gör ont att titta i fotoalbumet från de första åren. Där leker de tillsammans och är glada. Pussar på varandra, kramar varandra och badar tillsammans. En villkorslös kärlek mellan två syskon.
Längre fram i albumet finns inga sådana foton….
När svårigheterna blev tydligare, när den yngste var i 5-6 års åldern blev bråken fler och de lekte alltmer sällan.
Äldsta barnet hittade idrotten och satsade hårt på lagidrott. Där fick han en gemenskap med sina lagkamrater som kanske fyllde hans tomrum efter en fungerande syskonrelation.
Många gånger fick hen ta sig till och från träningar själv för att jag var tvungen att ägna mig åt det yngsta barnet. Många gånger valde äldsta barnet att leka hos sina kompisar för att slippa ”skämmas” för sitt yngre syskon. Det gjorde och gör fortfarande ont i hjärtat när skammen är större än syskonkärleken.
Idag är de båda vuxna och normalt sett skulle de säkert haft mycket kul tillsammans. Men det har de inte…
De umgås endast vid familjetillställningar som födelsedagar, jul och påsk. Då brukar det ofta bli lite tjafs då tålamodet och förståelsen inte finns fullt ut för hur den yngste fungerar.
Det är nog den sak som gör mest ont, att hen inte har ett syskon som förstår och älskar villkorslöst och står vid hens sida. Att inte de har en syskonrelation som är kärleksfull.
Det var därför vi skaffade ett barn till…
För att de skulle ha varandra

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s